Till innehåll på sidan
Sök finansiering till projekt som tar fram energismarta lösningar

Illustration: SVID

Sök finansiering till projekt som tar fram energismarta lösningar

Har du idéer på energismarta lösningar som kan minska eller effektivisera vår energianvändning? Nu kan du söka finansiering till ditt projekt i Energimyndighetens forsknings- och innovationsprogram Design för energieffektiv vardag. Utlysning nr 8 i Energimyndighetens program Design för energieffektiv vardag har nu öppnat för ansökningar. Du kan söka finansiering till projekt som kombinerar energi, design och beteende och tar fram kunskap, produkter, affärsmodeller eller tjänster som effektiviserar eller minskar vår energianvändning.

Utlysningen omfattar cirka 25 miljoner kronor och är öppen för ansökningar fram till och med den 6 mars 2024. Support lämnas fram till och med kl. 16.00 samma dag. Ett projekt inom denna utlysning beviljas maximalt 8 miljoner kronor i stöd.

Utlysningens inriktning

Utlysningen är öppen för ansökningar inom hela programmets sakområde och till projektidéer som passar inom programmets ramar. Exempel på utmaningsområden kan vara:

  • Lösningar som bidrar till en mer resilient vardag. Det vill säga lösningar som minskar hemmets sårbarhet vid olika kristillstånd och underlättar för människor att påverka sin energi- och resursanvändning.
  • Nytänkande kring återbruk och minskad resursanvändning som på olika sätt inspirerar till ett resurssnålt samhälle. Till exempel cirkulära lösningar och nya sätt att använda redan befintlig teknik och resurser.
  • Lösningar som på olika sätt adresserar en resurseffektiv framtid och hur en god vardag och boende kan se ut. Energimyndigheten ser gärna projekt som inspireras av, eller har kopplingar till, satsningar inom New European Bauhaus, där hållbarhet, estetik och inkludering är ledande värderingar, läs mer om New European Bauhaus på energimyndigheten.se.

Energimyndigheten vill särskilt lyfta möjligheten att söka medel för genomförbarhetsstudier som undersöker förutsättningarna för genomförandet av ett större forsknings- och utvecklingsprojekt. Genomförbarhetsstudier är lämpliga då en projektidé behöver analyseras och utvärderas utifrån till exempel potential och resursbehov.

Det ses även som meriterande med deltagande och samfinansiering från näringslivet eller att projektet har en tydlig behovsägare som projektpart för att ytterligare kunna växla upp projektets nyttiggörande och spridning i samhället.

Vilka kan söka stöd?

Företag och designbyråer, offentlig sektor, universitet och högskolor, institut och övriga aktörer med anknytning till området. Projektgruppen behöver även ha kompetens inom de tre områdena energi, design och beteende.

Webbinarium

Vill du veta mer? Delta på webbinariet den 13 december, kl 11-12. Då får du reda på mer om utlysning 8, och tips på saker att tänka på om du vill ansöka. Anmäl här!

Mer information

Sök finansiering till projekt som tar fram energismarta lösningar (på designforenergi.se)