Till innehåll på sidan

Formas Kunskapskvart: Sorg och hopp i omställningen

Formas kunskapskvart är ett kort webbinarium på femton minuter om ett specifikt ämne där en inbjuden gäst delar med sig av intressant kunskap och aktuella resultat från ett forskningsprojekt.
Den 25 januari handlar Formas kunskapskvart om hur en omställning till ett fossilfritt samhälle kommer med största sannolikhet även innebära en omställning i vardagen, av värderingar och av våra föreställningar om vad som utgör ett gott liv. I vissa fall kan omställningen även leda till förluster av mat som transporterats långväga eller möjlighet att resa på samma sätt vi gjort förut och hur ska kunna förhålla oss i spektrat sorg och hopp i omställningen.

 

Forskarna Li Jönsson och Kristina Lindström har undersökt grupper och individer med olika erfarenheter och inställning till en omställning i projektet ”Sorg och hopp i omställningen”. Syftet med projektet var att skapa möjligheter att bidra med flera olika bilder av hopp och förlust i relation till en omställning. På så sätt ville forskarna fördjupa förståelsen av vad som skulle kunna vara hoppfullt och vad som skulle kunna vara acceptabla förluster.

På kunskapskvarten den 25 januari fokuserar presentationen på en studiecirkel i framtidsorientering där Li och Kristina tillsammans med boende på skånsk landbyggd besökte plaster där olika slags framtider kan anas och redan nu göra sig påminda. Genom övningar och diskussioner har de utforskat hur dessa platser, deras historia och möjliga framtider kan hjälpa oss att förbereda oss inför en framtid som kan innefatta både förluster, sorg och hopp.

Efter presentationen finns det tid att ställa frågor till Li och Kristina.

Tider 25 januari:

  • 08.30-08.45 Kunskapspresentation och forskningsresultat
  • 08.45-09.00 Öppen frågestund med forskaren

Ingen föranmälan behövs. Det enda du behöver göra är att gå in på länken nedan den 25 januari kl.8.30.

Länken går till ett webbinar i Zoom som startar strax innan kunskapskvarten börjar. Du behöver fylla i din mejladress för att komma in i webbinariet men vi sparar inte den eller några andra personuppgifter.