Till innehåll på sidan
Innovationsarbete i offentlig sektor - 10 års forskningserfarenhet. Foto: PickIt.

Innovationsarbete i offentlig sektor – tio års forskningserfarenhet

Innovationsarbete i offentlig sektor är ett spännande koncept med både utmaningar och möjligheter. Under den digitala turnén delar sju forskare med sig av lärdomar och erfarenheter från 10 års följeforskning av innovationsplattformar i Sverige. 

Under hösten 2023 arrangerar vi en digital turné. Sju forskare delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar från följeforskning av innovationsplattformar i Sverige. De inleder turnén med en översiktlig introduktion. Vid de följande turnéstoppen dyker de ner i innovationsarbetet i offentlig sektor från olika perspektiv. Turnén blir frukost- eller lunchmöten på 45 minuter med 25 minuters presentation och 15 minuters frågestund. Den primära målgruppen är kommuner men även andra aktörer inom offentlig sektor är varmt välkomna.

För att komma in i det digitala mötet klickar du på knappen Anmäl under respektive seminarietillfälle. Då startar teams-mötet automatiskt.
Du hittar det till höger på sidan. Klicka på + tecknet på det aktuella seminariet så kommer knappen fram.

Anmälningsknappar finns här.

Så här skriver forskarna som gör den digitala turnén

Under hösten kommer en sk ”digital turné” att genomföras i samarbetet med Thriving Northern Capacities och Viable Cities. Turnen kommer at genomföras genom ett antal digitala frukost- och lunchmöten.

Målgruppen är kommuner som redan arbetar med att stärka sin innovationsförmåga och som vill lära sig från erfarenheterna från arbetet med innovationsplattformarna. Innehållet bygger på kapitlen i den kommande antologin. Samtliga följeforskare medverkar i turnén.

Den 21 november kommer vi tillsammans med SKR att presentera lärdomar under en heldag på Kvalitetsmässan. Vi kommer att ha en interaktiv arena för dialog och presentationer av våra resultat. Planen är att samtidigt ska presentera den färdiga antologin. Sammanfattningsvis så kommer vi genom dessa olika aktiviteter överföra lärdomar och erfarenheter till de kommuner som idag arbetar med innovation inom andra satsningar från Vinnova. Vi kommer också, framför allt genom vårt program på Kvalitetsmässan nå nya kommuner. Chelsey Jo Huismans arbete med att stödja Kiruna kommun löper också på enligt plan.

Turnéplan:

 • 10-års följeforskning – Magnus Johansson
 • Stadens systemagenter – Emily Wise
 • Den inre lärandeprocessen
  – hur bli innovativ i en offentlig organisation?
  – Chelsey Jo Huisman (presentation på engelska, dialog efter på svenska) 
 • Mellanrummets osynliga händer – Heiti Ernits
 • Experiment som planeringsstrategi – Erica Eneqvist
 • Innovation som översättning – Magnus Johansson
 • Att förvalta förändring – Christian Jensen och Jessica Algehed