Till innehåll på sidan

Illustration: Matador (CC BY)

Museer bidrar till regional utveckling

Museer kan både ekonomiskt och socialt bidra till städer och regioners utveckling. Den visar en sammanställning av forskning som Riksantikvarieämbetet gjort inom projektet “Räkna med museerna”.

 

Museer kan både ekonomiskt och socialt bidra till städer och regioners utveckling. Den visar en sammanställning av forskning som Riksantikvarieämbetet gjort inom projektet “Räkna med museerna”.

Det finns exempel på museer som använts för att revitalisera platser och attrahera både privata och offentliga medel. Inom forskning om kulturarvsturism lyfts hur museer kan bidra till utveckling genom att locka till sig besökare och turister och att det skapar intäkter och arbete i närområdet.

Museer lyfts också som viktiga aktörer i orters platsmarknadsföring. Dessutom skapar museer allmänna platser och kontaktytor som kan bidra till regional identitet och tillit. I utveckling av platser är det viktigt att utvecklingen sker i samråd med det lokala samhället, museer och offentliga parter.

– Det är tydligt att museer bidrar till den regionala utvecklingen, både ekonomiskt och socialt. De lockar turister och sätter regioner, kommuner och städer på kartan. Samtidigt skapar museer kollektiva minnen, de stärker människors band till platsen. Vi ser också att museer gör utvecklingen mer hållbar, genom sitt kulturmiljöarbete och bevarandeperspektiv, säger Anders Wesslén, museisamordnare på Riksantikvarieämbetet.

Ett poddsamtal om regional utveckling

I ett poddsamtal möter Riksantikvarieämbetets Emil Schön forskaren Christer Gustafsson som forskar om kulturarvet som en drivkraft i hållbar, innovativ stads- och regional utveckling. Medverkar gör även Maja Heuer, som arbetat som verksamhetsutvecklare vid Kalmar läns museum och med projektet ”Places in the making”.

Regionens landsbygd och kust- och bruksorter står i fokus när det handlar om att öka medborgarnas delaktighet i beslutsprocesser och i utvecklingen av gemensamma livsmiljöer.

Arbetet med “Räkna med museerna” fortsätter

Hittills har projektet undersökt hur museer kan bidra till hälsa, beredskap, social inkludering och nu regional utveckling. Nästa del i arbetet handlar om museernas relevans för skolan.

För mer information

Om museer och regional utveckling:

Om projektet ”Räkna med museerna”:

 

Kontaktpersoner:

Petter Holmgren, Museiavdelningen, Riksantikvarieämbetet, petter.holmgren@raa.se

Annelie Kurttila, Museiavdelningen, Riksantikvarieämbetet, annelie.kurttila@raa.se