Nu satsar Trafikverkets forskningsportfölj Bygga på forskning om människors upplevelser och behov i relation till transportinfrastrukturens miljöer. Sista dag att skicka in förslag på forskning är den 30 juni 2025.
– Ny kunskap ska bidra till utformning av miljöer som främjar människors hälsa, välmående och livskvalitet, som är inkluderande och socialt hållbara, säger Sofia Löfgren som, tillsammans med Mia Becker, projektleder Människan i infrastrukturen.
Utlysningen vänder sig till forskare vid lärosäten, forskningsinstitut och myndigheter med forskningsuppdrag och vi uppmuntrar tvärvetenskapliga samarbeten och samverkan med aktörer.

Sofia Löfgren, landskapsarkitekt och doktor i arkitektur. Foto: Trafikverket

Mia Becker, senior miljöspecialist med inriktning mot social hållbarhet. Foto: Trafikverket
Transportinfrastrukturen påverkar vår vardag och hälsa
Utformning av transportinfrastruktur påverkar människors livsmiljö i stort; våra dagliga upplevelser, vår hälsa och vårt välmående på en mängd olika sätt. Den här satsningen kommer både bredda och fördjupa vår kunskap om människors förutsättningar, upplevelser och behov. Den nya kunskapen kan tillämpas vid utformning, både när vi bygger om och bygger nytt.
– Den ska hjälpa oss att utforma med större hänsyn till olika sociala värden och social hållbarhet, förklarar Mia.
Socialt hållbar och inkluderande transportinfrastruktur innebär att alla ska kunna använda transportsystemet för sin grundläggande tillgänglighet till skola och utbildning, arbete, sjukvård eller samhällsservice, men även kultur och andra upplevelser samt fritidsaktiviteter och rekreation. Transportinfrastrukturens anläggningar och miljöer ska vara inkluderande och tillgängliga för människor med olika förutsättningar oavsett kön, ålder, bakgrund, socioekonomisk status, etnicitet eller funktionsvariation.
Människan som utgångspunkt
Forskningen ska också bidra till att nå samhällspolitiska mål om väl gestaltade livsmiljöer. Begreppet gestaltad livsmiljö utgår från en helhetssyn på formandet av våra livsmiljöer, där arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö är ett sammanhållet område med människan som utgångspunkt. Trafikverkets chefsarkitekt Johan Folkesson utvecklar:
– Miljöerna som vi människor använder till att förflytta oss är ständigt närvarande i vår gestaltade livsmiljö. Det händer att vi som resenärer och trafikanter tar dem för givet, det ska ju bara fungera, och vi tänker ganska lite på hur platserna och stråken påverkar oss. På samma sätt finns det fortfarande flera vita fläckar på kunskapskartan över de här miljöerna.
– Resultatet från forskningen kommer därför att stärka samhällets förmåga att planera, bygga och förvalta infrastrukturmiljöer för en lång tid framöver, avslutar Johan.

Johan Folkesson, chefsarkitekt. Foto: Trafikverket
Länkar
För dig som vill veta mer om utlysningen och hur du söker: Utlysning – människan i infrastrukturen