Till innehåll på sidan
Solnedgång över en stad

Formas kunskapskvart: Förtätning – en (o)hållbar strategi?

 

Formas kunskapskvart är ett kort webbinarium på femton minuter om ett specifikt ämne där en forskare delar med sig av intressant kunskap och aktuella resultat från ett forskningsprojekt. Du som tittar live kan ställa frågor efter presentationskvarten.

Den 25 november handlar Formas kunskapskvart om förtätning för en hållbar stadsutveckling. Forskaren Meta Berghauser Pont har undersökt skillnader och likheter mellan praktik och forskningsläge för att identifiera befintliga kunskapsluckor.

Tider 25 november:

8.30-8.45 Kunskapspresentation och forskningsresultat

8.45-9.00 Öppen frågestund med forskaren

Ingen föranmälan behövs. Det enda du behöver göra är att gå in på länken nedan den 25 november kl. 8.30.

Till Zoom-länk: Formas kunskapskvart: Förtätning – en (o)hållbar strategi?

Om ämnet:

På Formas kunskapskvart 25 november berättar forskaren Meta Berghauser Pont om överrensstämmelse och diskrepans mellan forskningsläge och praktik för att peka ut befintliga kunskapsluckor inom ämnet förtätning.

Meta berättar om de huvudsakliga resultaten från det Formas-finansierade projektet Täthet och hållbarhet: praktikens normer och forskningens slutsatser. Studiens syfte är att skapa en systematisk överblick av den internationella forskningen och redogöra för de potentiella fördelarna och de potentiella nackdelarna med förtätning för en hållbar stadsutveckling samt av de påstådda fördelarna med en förtätning i svensk praxis.

Läs mer om ämnet här: Förtätning – en (o)hållbar strategi? – Hållbar Stad (hallbarstad.se)

Om forskaren:

Meta Berghauser Pont är docent i stadsdesign och programansvarig för arkitektur vid Chalmers tekniska högskola. Sedan 2014 leder hon tillsammans med Lars Marcus forskargruppen SMoG som studerar städers byggda form i relation till människors rörelse i staden, urbana processer och hållbarhet.

Gruppen har initierat en unik fotgängarundersökning i Europa, genomfört flera granskningar om effekter av förtätning och barriärer och har skrivit flera böcker, bland annat Spacematrix. Space, Density and Urban Form, skriven tillsammans med Per Haupt (2021).

Om Formas kunskapskvart:

Formas kunskapskvart är en del av en rad satsningar som Formas gör för att förmedla kunskap om aktuella frågor inom hållbar utveckling, miljö, areella näringar och samhällsbyggande.

Kunskapskvarten är ett tillfälle att få lyssna till en forskare eller expert inom ett specifikt ämne. För dig som lyssnar live finns möjlighet att ställa frågor efter presentationskvarten.