Till innehåll på sidan
EU-utlysningar nu öppna för ansökan. Människor som diskuterar mot en insjö i fonden.

EU-utlysningar nu öppna för ansökan

Nu finns hela 42 erbjudanden om EU-finansiering för ett smartare, grönare och mer sammankopplat Sverige på Tillväxtverkets webbplats.

Den andra omgången utlysningar för 2023 har därmed öppnat för att ta emot ansökningar från aktörer i hela landet. Finansieringen ska gynna konkurrenskraften i Sveriges 21 län och fokuserar framför allt på grön omställning, digitalisering och innovation.

Många utlysningar i nuvarande programperiod

Den stora mängden utlysningar beror bland annat på att EU har ändrat strukturen i Regionalfonden. Detta jämfört med hur det såg ut i förra programperioden.

– Det finns många fler och olika typer av insatser än i tidigare programperiod. Och det behövs också fler utlysningar för att kunna lyfta fram programmens olika mål och regionala behov på ett bra sätt. Det säger Lorraine Jonis på sekretariatet för förvaltande myndighet vid avdelning Regioner.

Tre omgångar under 2023

Det är de åtta regionala regionalfonds­programmen samt det nationella regionalfonds­programmet som ansvarar för utlysningarna i den här omgången. Under 2023 blir det tre omgångar med utlysningar och den sista omgången är planerad till oktober-november 2023.

Tillväxtverket är också förvaltande myndighet för ett nytt program denna programperiod: Fonden för en rättvis omställning, som kommer att öppna fler utlysningar i nästa omgång.

Länkar

Utlysningar – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se) Länk till annan webbplats.

Ny sida med information om planerade utlysningar Länk till annan webbplats.

Mer om Regionalfondens mål och inriktning för programperioden 2021-2027