Kalendarium

Foto: Anders Berensson Architects/Tibro kommun
Hur skapas bättre platser? Presentation av fem projekt
Den 3 december och den 12 december presenteras resultaten av fem praktiknära projekt, finansierade med medel från ArkDes öppna utlysning i början av året. Tillsammans handlar de om allt ifrån barnperspektivet och samskapande till kulturarv, AR och hållbara tak.
TID: 15.30-17.00
ANMÄLAN
I januari 2019 lanserades ArkDes Öppna Utlysning. Arkitekter, designers, konstnärer, forskare och landskapsarkitekter kunde då söka pengar för praktiknära projekt som adresserar samtida samhällsutmaningar. Fem projekt finansierades, tillsammans handlar de om allt ifrån barnperspektivet och samskapande till kulturarv, AR och hållbara tak. Nu är det dags att presentera resultaten!
3 december, 15.30-17.00
Barns behov formar skolan, Codesign, Codesign Research Studio, Rädda Barnen
Mälarens lås, Jägnefelt Milton, Marie Birde, Research and Development
12 december, 15.00-17.00
The good, the bad, the ugly, Tibro kommun, Anders Berensson Architects, Folk Lab
Värm med spill och vattna med sol, Blick Arkitektur, Björn Oliviusson, Michiel Van Noord
Augmented dialogue, Utopia Arkitekter, Doberman.
Om projekten
Barns behov formar skolan
I januari 2020 blir Barnkonventionen inskriven i svensk lagstiftning. Codesign, Codesign Research Studio och Rädda Barnen har i sitt projekt utvecklat metoder för att inkludera barn i planering och gestaltning av skolmiljöer. Särskilt fokus har lagts på barn som bär på erfarenheter av stress och utsatthet.
Mälarens lås
Jägnefelt Miltons och Marie Birdes projekt syftar till att undersöka hur Mälaren återigen kan bli ett genuint och levande stadsrum. Utifrån historiskt material – allt ifrån dikter till serier och rykten – skapas nya förslag för framtiden. Allt material samlas i en antologi som spänner över både dåtid, nutid och möjlig framtid.
The good, the bad, the ugly
Det gamla spårområdet i Tibro var en gång ortens självklara nav. Nu står platsen tom i väntan på en ny funktion. I det här projektet har kommun, arkitekter, medborgare och näringsliv tillsammans utforskat möjligheter och experimenterat med den tomma platsen mitt i stan.
Värm med spill och vattna med sol
Hur kan stadens outnyttjade resurser användas för att skapa mer hållbara livsmiljöer? Hur kan framtidens tak bli både vackra och nyttogörande? Här har designkoncept tagits fram för tak i tre olika stadsdelar i Stockholm: Östermalm, Slakthusområdet respektive Högdalen.
Augmented dialogue
Augmented Reality (AR) innebär helt nya möjligheter för visualisering och feedback i stadsutvecklingsprocesser. Genom att kombinera AR-teknik med strukturer för feedback, idéer och förslag från medborgare kan nya former för interaktion och deltagande uppstå. Projektets resultat är en app som kan främja samskapande och medborgardialog.