K2 – Nationellt kunskapscentrum för kollektivtrafik

Inte bara vädret som ställer till problem
Carl-William Palmqvist , doktorand på K2, forskar om störningar i tågtrafiken. I sin forskning har han tittat på olika faktorer som kan vara bidragande orsaker till förseningar och menar att små tekniska förändringar i tidtabellen kan göra stor skillnad för tågens punktlighet.
Carl-William Palmqvist är doktorand på K2 och forskar om störningar i tågtrafiken, där han främst tittar på persontåg. I sin forskning granskar han hur tåg har gått historiskt för att se när och var de blivit försenade.
– Detta kopplar jag sedan till andra typer av data, till exempel hur stora marginaler det finns i tidtabellerna samt hur långt tågen går, hur ofta, och hur mycket trafik det är.
Carl-William menar att det är ett avsiktligt val att ha luft i tidtabellerna, då det finns en medvetenhet om att något kan hända som gör att tågen blir försenade.
Vädret och dess temperatur är en annan aspekt som Carl-William studerar.
– Problemen ökar med både värme och kyla. Om det är jättevarmt så blir det dålig punktlighet. Om det är jättekallt blir det också dålig punktlighet.
Små förändringar gör stor skillnad
Överlag är det dock inte vädret som ställer till problem, menar Carl-William, då det ganska sällan är så pass varmt eller kallt. Däremot kan antalet resenärer som kliver av och på tågen vara en bidragande faktor till förseningar. Hur tågen möter varandra är en annan, vilket Carl-William tittar närmare på nu.
– Jag har också tittat på tidtabellerna och hur de är gjorda. Om man gör tidtabeller på ett visst sätt kan det förorsaka mer problem än om man gör på ett annat sätt.
Det finns små tekniska förändringar som man kan göra i tidtabellerna som gör stor skillnad, berättar Carl-William.
– Punktligheten i tågtrafiken ligger just nu på 90 procent. I branschen vill man nå upp till 95 procent till år 2020. Jag tror att man med ganska enkla förändringar i tidtabellerna kan få två eller tre av de procenten och därmed komma en bra bit på vägen. Det är en ganska enkel åtgärd.
Mer marginaler än vad man tror
Att få utforska och gräva ner sig i problem är det som Carl-William tycker är intressant med att forska.
– Möjligheten till att arbeta väldigt fritt tycker jag är tilltalande med att bedriva forskning.
Något som förvånat honom är hur mycket marginaler det finns och hur mycket man kan göra med tidtabellerna för att uppnå en stor effekt.
– Man hör ofta att det är enkelt att fixa problemen, det är bra att ha mer marginal i tidtabellen. Men det finns redan mycket marginal, väldigt mycket mer än vad man tror.
Carl-Williams forskning riktar sig främst till Trafikverket, då det är de som sammanställer tidtabeller för all tågtrafik. De som kör tågen kan också ha nytta av forskningen, eftersom det är de som ansöker om tidtabellerna. På sikt kan alla dra nytta av att punktligheten ökar.