En webbplats för idéutbyte, kunskap och goda exempel som drivs av Rådet för hållbara städer

Plattform för Hållbar stad
Hållbar Stad
Öppna
Stäng
  • Bloggar
  • Omvärld
  • Kalendarium
  • Om Rådet
  • Om Hållbar Stad
  • Sök
Till bloggen

Innovation för hållbara attraktiva städer Nationell samverkan Innovationsplattformarna

Illustration: White Arkitekter och Ghilardi + Hellsten arkitekter

Förstudie om smart belysning i nya Kiruna

2018-08-28
  • Taggar:
  • BELYSNING
  • SMART STAD
  • Av: Nationell samverkan innovationsplattformarna
    • Dela på Twitter
    • Dela på Facebook
    • Skriv ut
    • Ladda ned PDF

Eftersom Kiruna kommun är inne i en stadsomvandlingsprocess skapas unika möjligheter att testa och utveckla system för hållbart samhällsbyggande. Nya typer av belysning är en sådan möjlighet. Nu har projekttiden förlängts.

Då Kiruna har ett arktiskt klimat som varierar mellan kalla och mörka vintermånader och ljusa sommarmånader föds den spännande möjligheten att skapa en testbädd för nya typer av belysning. I projektet Testbädd Belysning i Kiruna som finansieras av Energimyndigheten genomförs en förstudie för en öppen fysisk testbädd inom belysning i en ny stad i Kiruna i ett arktiskt klimat. Testbädden kopplas även till smart city-lösningar samt ljusets/belysningens effekter på människans välbefinnande och hälsa. Den genomförs av Kiruna kommun, Tekniska Verken, Luleå Tekniska Universitet och RISE (Research Institutes of Sweden).

Utvecklingen inom LED-teknik har gått väldigt snabbt under de senaste åren. Ljuskällorna ger idag tekniskt allt mer ljus med allt mindre energi och förutom en fortsatt utveckling inom detta område så återfinns nu några av de stora potentialerna i utveckling av intelligent belysning. Intelligens och sensorer kan tillföra mervärden i form av till exempel trygghet, estetik och välbefinnande. Inom dessa områden återfinns även stora potentialer för energibesparing genom att belysning används på rätt sätt, vid rätt tidpunkt. Detta är extra viktigt i en arktisk ljusmiljö, där artificiell belysning är den enda ljuskällan under stor del av året. Den potentiella energibesparingen kommer att bli påtaglig då den föreslagna testbädden används vid utformning av gatu- och gång/cykelvägsarmaturer vilket möjliggör en större installationsmängd. Projektet har bytt projektledare och därmed fått förlängd projekttid.

– Vi har fått ett positivt genomslag då flera aktörer har hört av sig till oss och är intresserade av projektet, säger Carl Bernin, projektledare.

Projektet kan få goda effekter för Kiruna kommun, till exempel kan det attrahera nya aktörer till staden. Kiruna har en konkurrensfördel i form av arktiskt klimat och speciella ljusförhållanden som gör att vi kan studera belysning i en öppen fysisk testbädd i en verklig miljö. Det är en unik möjlighet.

Innovation för hållbara attraktiva städer

Projektet Nationell samverkan mellan innovationsplattformar för hållbara, attraktiva städer samordnar under 2016-2018 arbetet mellan Sveriges sex innovationsplattformar. Plattformarna, som finns i Malmö, Göteborg, Lund, Borås, Stockholm och Kiruna, arbetar tillsammans för att stärka de enskilda plattformarnas innovationsarbete och för att skapa en kunskapsöverföring, både mellan de olika plattformarna och till andra kommuner och städer. Den här bloggen är en del av arbetet med att berätta om de erfarenheter vi gör längs med vägen.

I arbetets fas ett (2013-2015) identifierade de fyra första innovationsplattformarna, Malmö, Lund, Göteborg och Borås, en rad systemhinder som försvårar i utvecklingen mot mer hållbara och attraktiva städer. I denna andra fas, som pågår just nu, arbetar vi inom innovationsplattformarna med att identifiera och undanröja strukturella hinder inom städerna. Arbetet ska bidra till att öka städernas kapacitet att ta sig an hinder, men ska också ge plattformarna tillfälle att testa möjliga vägar framåt eller runt dessa hinder.

Det gemensamma projektet leds av RISE Research Institutes of Sweden, finansieras av Vinnova och är ett samarbete mellan:
- Malmö Innovationsarena
- Future by Lund
- Go:Innovation (Göteborg)
- Innovationsplattform hållbara Stockholm
- Innovationsplattform Borås
- Innovationsplattform Kiruna

Liknande artiklar

  • Vi fortsätter satsningen på att digitalisera samhällsbyggandet

    Nu startar det strategiska innovationsprogrammet Smart Built Environment sin andra programperiod och fortsätter resan mot ett samhällsbyggande som är både smartare och mer hållbart. Vi inleder den nya programperioden med att öppna en utlysning med 30 miljoner kronor i potten! För drygt tre år sedan startade Smart Built Environment, ett strategiskt innovationsprogram för att utveckla…

    Av: IQ Samhällsbyggnad
  • Nu byggs Sveriges första digitala lyktstolpar

    Snart kommer lyktstolpar kunna användas till mycket mer än bara belysning. Vattenfall har utvecklat en unik teknik för smart utomhusbelysning och nu byggs det första systemet i Sverige. Nu finns ett system för fjärrstyrning av utomhusbelysning i städer och offentliga miljöer som utvecklats av Vattenfall. Den första installationen påbörjades nyligen i Askersund. Det händer att kommunen…

    Av: Vattenfall
  • Ko-tunnlar och handbok skapar trygghet i Huddinge

    Otryggheten och rädslan för vad som kan gömma sig i mörkret begränsar mångas rörelsefrihet i stadsmiljön. Men trots att känslan är subjektiv, finns det många konkreta åtgärder att vidta! Rakel Edqvist, landskapsarkitekt på Huddinge kommun, berättar om hur belysning, kossor och en handbok för tryggare stadsmiljöer kan göra skillnad.

    Av: Huddinge kommun
  • Förskola testar Nobelpristagarnas upptäckt

    Dagens utdelning av Nobelpriset i fysik riktar ljuset mot en förskola i Lund. Kopplingen är ett samarbete med Lunds universitet. På Regnbågens förskola har den moderna LED-tekniken testats i stor skala. Serviceförvaltningen på kommunen har i samverkan med Lunds universitet tagit fram smarta belysningslösningar för förskola och skola. Arbetet har skett som en del av…

    Av: Hållbara Lund
  • Människan behöver ljus, och mörker!

    Dagsljus är det optimala ljuset. Det finns inget annat ljus som kan konkurrera med det. Förutom att det självklart ger ljus, så har det flera positiva effekter på oss människor. Dagsljuset är en viktig källa för vårt D-vitaminintag och styr även hormoner som reglerar dygnsrytmen. Så dagsljuset är viktigt. Dessutom är det helt gratis och…

    Av: Energimyndigheten
På kartan kan du se de platser som våra artiklar och event pratar om
  • Filter:
Hållbar Stad
  • Bloggar
  • Omvärld
  • Kalendarium
  • Om Rådet
  • Om Hållbar Stad

En webbplats för idéutbyte, kunskap och goda exempel som drivs av Rådet för hållbara städer

Kontakta oss: linda.bjorkander@boverket.se

© Hållbar Stad 2019